Een domeinnaam is jouw unieke adres op het internet.
In principe is een domeinnaam, zoals het woord het al zegt, jouw “naam” en doet voor de rest niets.
Wanneer je een website of webshop wilt koppelen aan jouw domeinnaam doe je dit door de domeinnaam te verwijzen naar het IP-adres van een server. Hiermee verbind je een ruimte waar je een website of webshop op kunt zetten aan de domeinnaam.
Vaak word dit in de vorm van (shared)hosting aangeboden maar het is ook mogelijk om een geheel eigen server te hebben. Doorgaans is (shared)hosting voldoende voor een “normale” website of webshop en ga je pas over naar een eigen server wanneer je ofwel veel opslagruimte nodig hebt of wanneer je een zeer populaire website hebt met maandelijks honderden duizenden bezoekers.
Een domeinnaam registreren kan bij diverse aanbieders op internet.
Zowel in combinatie met een hosting pakket als gewoon een losse domeinnaam registreren is in enkele minuten geregeld.
Waarom heb je een domeinnaam nodig?
Wanneer je een website of een webshop op het internet wilt publiceren is het hebben van een eigen domeinnaam handig. Hoewel je bij sommige aanbieders gebruik kunt maken van een gratis domeinnaam straalt een eigen domein een stuk meer professionaliteit uit.
Den hierbij aan een domeinnaam met jouw eigen bedrijfsnaam of merk erin.
Niet alleen straalt dit meer professionaliteit uit maar ook is dit voor je potentiele klanten een stuk beter te onthouden.
Handig om op te letten bij het uitzoeken van een domeinnaam is dat deze zowel jouw bedrijf of merk goed naar buiten breng als dat mensen de naam makkelijk kunnen onthouden en intypen.
Probeer daarom een domeinnaam zo kort en duidelijk mogelijk te houden.
Verschillende soorten domeinnamen, welke moet ik kiezen?
Er bestaan 2 soorten topleveldomeinen (zoals dat word genoemd):
ccTLD (Country code top level domain) en generic top level domain (gTLD).
ccTLD (Country code top level domain):
Dit soort domeinnamen verwijst naar landen zoals de .nl voor Nederland en de .be voor Belgie.
Nagenoeg elk land heeft een eigen Countrycode beschikbaar.
Wanneer je binnen je eigen land een website wilt lanceren is het aan te raden om gebruik te maken van de betreffende ccTLD.
generic top level domain (gTLD):
Generiek domeinnamen verwijzen niet naar een bepaald land. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een .com, .net of een .org domeinnaam.
Vaak worden deze gekozen als een website in meerdere landen gaat worden ingezet of wanneer een ccTLD niet meer beschikbaar is voor de gewenste naam.